pas2 aku tepek kt fb dlm album jom main masak2...haha ada lak yg komen, inbox...mintak resepi...haha so aku letak jer resepi ni dlm blog k! try taw sedap bangat kuih fav. nih!!!
psttt****** mak aku kata sedap sgt sbb da lama x mkn...tp abis badan dia sakit2...ubi agaknyer angin la kot...tarik2 urat...adoiii rasa berdosa la plak kan!!!! ngeeeeeee
1st time membuat talam ubi kayu ni n m'jadik...pasni bole buat lg...mmg shedap bangat!
rupa dlm loyang...nak abisss daaa...
Talam Ubi Kayu
Bahan Bawah
650gm parutan ubi kayu
180ml santan cair
180gm gula castor
60gm gula merah/gula melaka/gula kabung
1 sk coklat emulco
1 helai daun pandan (simpul)
Bahan Atas
550ml santan pekat
1 cwn tpg gandum
1/2 cawan tepung beras
secubit garam (agak2 jer)
cara2nya...
Lapisan bawah
1) masak santan, gula pasir, gula merah, coklat emulco n daun pandan atas api perlahan hingga semua bahan larut...tapis n kmdn sejukkan.
2) Sediakan loyang 8' alas dengan plastik bersih n disapu dgn sedikit minyak (utk elakkan melekat).
3) Panaskan periuk kukus. satukan air gula tadi dengan parutan ubi kayu...kacau rata kmdn tuang dlm loyang...
4) ratakan dan kukus 20 minit dengan api sederhana.
Lapisan atas
1) bancuh semua bahan2 utk lapisan atas.
2) tapis adunan n tuang atas lapisan bawah tadi... kukus semula 30 minit @ smpi masak...
tips~ masa mengukus ikat tuala bersih pada tudung kukusan (agar air x masuk dlm loyang)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan